Bu yazıda
resmi ve bilimsel kaynaklar başta olmak üzere gliserin hakkında
topladığımız bilgileri sistemli bir şekilde anlatmaya gayret edeceğiz. Yazıyı
okuduktan sonra gliserinin ne olduğu, gliserin türleri, bitkisel gliserinin
nerelerde kullanıldığı, zararlılık derecesi, hamilelerde kullanımı, tıpta
kullanımı, sabun yapımında kullanımı gibi konularda bilginiz artacaktır.
Yazının odağını ise BİTKİSEL GLİSERİN oluşturuyor.
Yararlandığımız
kaynaklar yazının sonunda yer almaktadır. Teknik bilgiler, National Center
for Biotechnology Information isimli resmi web sitesinden alınmıştır. Yazıda en
çok kullanılan kaynaktır.
Bize ait
yorumlar alıntı olarak gösterilecektir (bu şekilde)
Sitemizde Virago Baz Bitkisel Gliserin satıldığı için bu araştırma yapılmış ve bu yazı hazırlanmıştır. Müşterilerimizin bitkisel gliserin hakkında olabildiğince çok bilgi sahibi olması hedeflenmiştir.
Gliserin nedir?
Gliserin
(gliserol olarak da bilinir), kimyasal ara-mal (chemical intermediate)
sınıfındadır. Kimyasal olarak bir şeker alkolüdür. Şeker alkolünün, içilen
alkol olan etanol ile bir ilgisi yoktur. Şeker alkolü sizi sarhoş etmez ve
toksik değildir (Kaynak 1).
Daha teknik
bir bilgi olarak gliserin, karbohidrat ve lipit metabolizmasında ara madde
olan bir trihidroksi şeker alkolüdür. Çözücü (solvent), yumuşatıcı, farmasötik
ajan veya tatlandırıcı ajan olarak kullanılır.
Kokusuzdur,
290 derecede kaynar. Erime/donma noktası 18 derece olup bu derecenin
altında koyulaşır ve kıvam alır. Suda çözünür. Başka bir tanımı ise
şöyledir: Berrak, renksiz, kokusuz, şurupsu sıvı veya katı (17 derecenin
altında) formadaki madde. [Not: Katı form 17 derecenin üzerinde erir, ancak
sıvı form çok daha düşük bir sıcaklıkta donar.] (Kaynak 4)
Bu madde,
1779'da bir zeytinyağı karışımını ısıtmakta olan İsveçli bir kimyager
tarafından "tesadüfen" keşfedildi. Karışımı ısıttıktan sonra ortaya
çıkardığı yağı önce alkol olarak açıkladı sonra da maddeye gliserin adını verdi
(Kaynak 2). Gliserin bu tarihten sonra en yaygın olarak sabun yapımında
ve cilt losyonlarında kullanıldı. Nedenlerini yazı ilerledikçe açıklayacağız.
Gliserinin
CAS kodu: 56-81-5
Gliserin ve Gliserol aynı anlama gelir
Gliserin
ürün ismi, gliserol ise bileşen olarak kullanılır. İkisi de aynı kelimedir.
Örneğin gliserin şurubu %99 gliserol içerir, gibi (Kaynak 3). Gliserin
ve gliserol farklı anlamlı değildir, aynıdır.
Gliserin Kilo aldırır mı?
Bir gram
gliserinde 4,3 kalori ölçülmüştür. Yani 100 gram gliserinde 430 kalori bulunur.
Kilo kontrolü yapması gereken ve gliserini gıdada kullanan kişilerin bu hususa
dikkat etmeleri gerekir. Sakaroza (kristal şeker) göre %25 daha az şekerli tadı
vardır. Yani normal şeker, gliserinden daha tatlıdır (Kaynak 5).
Gliserin, şekerden daha ucuzdur, gıdalarda kullanılır ama şeker yerine
kullanılmaz (bu konuda Gıda Gliserini ve USP GliserinArasındaki Farklar isimli yazımızı okuyabilirsiniz)
Gıdalardan
insan vücuduna aktarılan gliserol genellikle yağ asitleri ile birleşir ve
birlikte trigliseritleri (lipit - yağ) oluştururlar. Bağımsız bir molekül
olarak gliserol, bir lipit değil karbohidrattır. Trigliseritler sindirildiğinde
de gliserol ve yağ asitlerine ayrılırlar (Kaynak 3).
Gliserin
kimyasal olarak bir şeker alkolü olarak sınıflandırılır, ancak daha çok şekere
benzer. Kolayca emilir ve insan vücudunda glukoza dönüştürülür; gram başına 4.3
kilokalori enerji sağlar. Avrupa Birliğinde E sınıfındaki şeker alkollerine
izin verilir (Kaynak 9)
Gliserinin Kokusu
Çeşitli resmi
kaynaklar kokusuz veya hafif kokulu olarak tanımlanmaktadır (Kaynak: Furia,
T.E. (ed.). CRC Handbook of Food Additives. 2nd ed. Volume 2. Boca Raton,
Florida: CRC Press, Inc., 1980., p. 275). Ağırlıklı olarak kokusuz olduğu ifade
edilmiştir.
Gliserinin yoğunluğu nedir; 1 gram gliserin kaç
ml'dir?
Gliserinin
yoğunluğu = 1,26 g/cm³ Bunun anlamı örneğin 100 gram gliserinin, 100 x 1,26 =
126 ml olmasıdır. Sitemizde gliserin ml hesabıyla satılmaktadır. Örneğin 1000
ml gliserin aldığınızda (1 litre gliserin), ürünün ağırlığı 1260 gram
olacaktır.
Gliserinin
moleküler ağırlığı = 92.094 g/mol olarak verilmiştir.
Gliserinin buhar yoğunluğu, PG ile kıyaslaması
Gliserinin
buhar yoğunluğu havaya kıyasla 3,17'dir. Yani 1 birim havanın 3,17 katı buhar
verir. Aynı oran, propilen glikol için 2,62'dir.
Yani
Propilen glikol daha az buhar verir. Başka bir deyişle, gliserin propilen
glikolden %18 fazla buhar üretilmesini sağlar.
Gliserinin Sindirim Mekanizması
Gliserin
ince bağırsakta rahatça emilir ve kalın bağırsağa geçmez. Gliserin pek çok
kaynakta düşük glisemik indeks ile ilişkilendirilir ancak bunu kanıtlayan bir
belge yoktur (Kaynak 3).
Gliserin Türleri
- Bitkisel Gliserin: Bu tip
gliserinler sebze yağlarından üretilir örneğin zeytinyağı, hindistan
cevizi yağı, palm yağı, soya yağı.
- Hayvansal Gliserin: Hayvan
yağlarından üretilir
- Sentetik Gliserin: Kamış veya
mısır şurubu şekerinden veya propilenden üretilir.
Gliserin
ayrıca bira, şarap, ekmek gibi fermente ürünlerde doğal olarak oluşur (Kaynak
10)
Gliserin Kullanım Alanları (Özet liste)
Yüksek nem tutma kapasitesinden dolayı gıda ve içeceklerde kullanılır. Ayrıca gıda ve içeceklerde aroma gibi başka maddeleri çözmek ve gıdaları tatlandırmak için kullanılır.
Uzun raf ömründen dolayı gıdalarda koruyucu olarak kullanılır.
Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı (örneğin kremayı daha dolgun göstermek, keki daha puf kek türünde yumuşak yapmak vb), likörlerde kalınlaştırıcı (yani likörü daha kıvamlı yapıyor) olarak kullanılır.
Şeker yerine kullanılmaktadır. Sakaroza (kristal şeker) göre %25 daha az şekerli tadı vardır, kalorisi sofra şekerinin kalorisinden biraz azdır.
Öksürük şuruplarında kullanılır. Alerjen değildir, çocuklar da kullanabilir.
Çok iyi bir laktatiftir yani kabızlıkta fitil olarak kullanılması yaygındır. Bazı ilaçlarda bulunur. Lavman yapılırken kullanımı vardır.
El kremi, losyon gibi kişisel bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır. Saf gliserinden yapılmış sabunların anti-aging özellikleri bilinmektedir, piyasada saf gliserinden yapılmış sabunlar biraz pahalıdır.
Mum yapımında kullanılır.
Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır. Tütünü gliserinle ovarak tütün ıslatılır ve tütüne şekerimsi bir tat verir, içimini yumuşatır.
Gliserin, glukojenik etkisi (şekere dönüşebilen etkisi) nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir iyileştirme aracıdır (ketozis: sığırlarda enerji alımı enerji ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda (örneğin yüksek süt üretimi), negatif enerji dengesi sonucu ortaya çıkan metabolik bir bozukluktur. Ketotik inekler genellikle düşük kan şekeri yoğunluğuna sahiptir, Kaynak 13). Ketoziste ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla (ağızdan) gliserin verilir.
Hayvanlarda rektal yolla lavman veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kasılmalarını arttırarak, sürgit etki oluşturur. Bu amaçla 25–30 gr gliserin 250–500 ml su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
Saf gliserin ile mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önleyebilir ve lekeyi çıkarmakta kullanabilirsiniz.
Dinamit yapımında kullanılır (bu konuda araştırmalarımız devam ediyor).
Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.
Evde likit yapımında kullanılır.
Ev kullanımlarında bizim sattığımız gibi en az %99.8 saflıktaki USP belgeli gliserin alınız, başka bir yerden gliserin aldığınızda muhakkak belgelerini sorunuz ve ürünü faturalı alınız.
Gliserin Güvenliliği
Gliserin de
aynı propilen glikol gibi genel olarak güvenli kabul edilen gıda maddeleri
listesinde yer almaktadır. Toksik bir madde değildir (Kaynak 6).
Yetişkinler
ve çocukların kullanmasında genel olarak sıkıntı yoktur (Kaynak
7). Gliserin, kansere neden olan (kanserojen), DNA'ya zarar veren
(mutajenik) veya doğumsal kusura neden olan (teratojenik) etkilere sahip
değildir (Kaynak 8).
Gliserin,
Kategori C olarak sınıflandırılmış bir maddedir. Bunun anlamı, hayvan
fetüslerinde yan etkiler görülmüş olabilir ancak yeterince çalışma yapılmadığı
için insan fetüslerinde (bebeklerinde) yan etki görülmemiştir (Kaynak 7).
Bu nedenle hamilelik sırasında kullanımı hakkında belirsizlikler vardır.
Gliserinin yan etkisi var mı? Gliserin zararlı mı?
Gliserin,
gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanıldığında herhangi bir yan etkiye neden
olmaz.Ağız yoluyla müshil olarak alındığında ise ağız kuruluğu, mide bulantısı,
baş ağrısı, ishal, aşırı idrara çıkma (poliüri) ve nihai dehidratasyona neden
olabilir. Palm yağına veya hindistan cevizi yağına duyarlı kişilerde, alerjik
reaksiyona neden olabilir (Kaynak 7).
Günümüzde,
gliserinin kan glikoz seviyeleri üzerindeki etkisi bilinmemektedir; gliserinin
diyabet hastaları üzerindeki etkileri sofra şekerinin etkisine benzer olabilir
(Kaynak 3).
USP Belgeli Gliserin Nasıl olur?
- Kokusuz yarı saydam, kalın, yapışkan şurup şeklindedir
- Minimum %99.7 gliserol içermesi gerekir (minimum %99.7 saflıkta olmalı)
- Kristal şekerin %75'i kadar tatlıdır
- Son derece higroskopiktir - yani kolayca nemi çeker
- Soğuk ve sıcak suda ve alkolde çözünür
Bitkisel Gliserini vejetaryenler ve veganlar
kullanabilir mi?
Bitkisel
gliserin genellikle vegandır. Bazı gliserinlerin saflaştırma işlemlerinde maya
veya bazı bakteriler kullanılmış olabilir. Bu tip gliserinler veganlara uygun
olmayabilir.
Sitemizde
Wilmar marka %99.8 saflıkta bitkisel gliserin satılmaktadır ve veganlar için
uygundur.
Sentetik
gliserin vegandır.
Hayvansal
gliserin, tahmin edilebileceği gibi veganlar veya vejetaryenler için uygun
değildir.
Egzama ve Sedef Hastalığında gliserin kullanımı
Gliserin
havadaki nemi tutar. Bu nedenle kremlerde, losyonlarda nemlendirici olarak
kullanılan bir malzemedir. İnternette bazı dermatologlar gliserinin egzama ve
sedef hastalığına iyi geldiğini ve iyileşme mekanizmasını anlatmıştır (Kaynak
11).
Sedef
hastalığı cilt hücrelerini etkileyen bir otoimmün hastalıktır. Sebebi tam
olarak bilinmemektedir. T hücreleri olarak adlandırılan beyaz kan
hücreleri, vücudu enfeksiyonlara, virüslere ve hastalıklara karşı korumaya
yardımcı olur. Sedef hastalığı olan kişilerde T hücreleri çok aktiftir.
Hücreler zararlı maddelere ve organizmalara saldırırlar, fakat aynı zamanda
sağlıklı hücrelerin de peşinden giderler.
Normalde,
deri hücreleri, cildin üst tabakasının altında derinden başlayan bir büyüme
sürecinden geçer. Hücrelerin yüzeye çıkması yaklaşık bir ay sürer. Bu süreç
sedef hastalığı olan kişilerde sadece birkaç gün içinde gerçekleşebilir. Kalın,
kırmızı, pullu ve kaşıntılı bir cilt görünümü oluşur. Bu oluşum ağrılı olabilir
ve genellikle tedavi olmaksızın gitmez.
Gliserin
içeren sabunlar, krem, merhem veya losyonlar, hücrelerin normal bir
şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur. Sedef hastalığında, hücrelerin aşırı
bölünmesini ve cilt üzerinde büyük kırmızı plaklar oluşturmasını tetikleyen
güçlü bir inflamatuar sinyal vardır. Cilt iltihaplarını nemlendiren ve azaltan
herhangi bir ürün bu duruma yardımcı olabilir. Gliserin cildi nemlendirdiği
için kullanılabilir (Kaynak 11)
Gliserinin
ciltte nemi restore ederek tedavi ettiğini öneren bazı çalışmalar vardır (Kaynak
12) ancak yalnızca sedef hastalığına odaklanmış klinik deneyler içeren bir
çalışma yoktur.
Gliserinin Cilde Yararları
Pek çok
kaynaktan isteyen herkesin teyit edebileceği üzere, gliserin tek başına çok iyi
bir nemlendiricidir. Cildi o kadar iyi nemlendirir ki, bazı anti-aging
ürünlerde de kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Alerjen bir madde değildir.
Ancak şunu belirtmekte fayda var; FDA gliserinin bu özelliğine bir atıfta
bulunmamaktadır. Yani kozmetik firmalarının "alerji yapmaz" gibi
ibareler kullanmasının dayanağı yoktur. Gliserin, genel olarak güvenli kabul
edilen ve alerjen olmadığı düşünülen bir maddedir (Kaynak 2).
Saf
gliserinin alerjen olmadığı konusunda genel bir fikir birliği var, ancak
safsızlığı düşük gliserinlerdeki ek maddeler alerji yapabilir deniyor
Gliserin ne
kadar faydalı olsa da, yağlı cilde sahip olanlarda kullanılması önerilmez.
Yağlı cildi olanların önce küçük bir miktar gliserini ciltlerindeki yağlı
bölgeye sürüp birkaç dakika sonra ciltlerini kontrol etmeleri gerekir.
Gliserin
suyu kolayca emer, bu nedenle gliserin sabunu diğer sabunlardan daha hızlı
erir. Duşta her kullanımdan sonra gliserin sabununu sudan uzak tutmaya
çalışarak sabunun kolayca erimesini engelleyebilirsiniz.
Şunu
belirtmekte fayda var. Bu bahsettiklerimiz USP belgeli yani en az %99.7
gliserol içeriği olan gliserinler içindir. Saflık oranı düştükçe gliserinin
cilde olan olumlu etikleri de azalacaktır.
Gliserin
sabununu kendiniz evde de yapabilirsiniz. Bu konuda talep olursa biz de
gliserin sabunu yapmaya yönelik bazı kaynaklar gösterebiliriz.
Gliserinin
kullanım alanları ile ilgili yazılarımız devam edecek.
Tıpta Gliserinin Kullanımı
Bu konuya
özel bir başlık açmak istedik çünkü bu yazıyı araştırırken gliserinin
farmakolojik özelliklerini bilmiyorduk. Temel bilgi kaynağı olarak
kullandığımız şu linkte gliserin hakkında
yüzlerce makale bulduk ve içeriğinde gliserin olan ilaçları inceledik. Bunları
bu yazıda anlatmak çok zor olduğundan yalnızca kısa bir özet sunacağız.
Gliserin
tıpta ve diş hekimliğinde çözücü, yumuşatıcı, farmasötik ajan veya tatlandırıcı
ajan olarak kullanılır. İlaçlarda Diüretik (idrar söktürücü), Ozmotik (kabaca
suyun difüzyonunu sağlar; suyun çok olduğu yerden az olduğu yere geçmesi),
Müshil, Hiperosmotik (ozmosu hızlandırıcı), Dışkı Yumuşatıcı, Koruyucu olarak
kullanılır. Bağırsak hareketlerini düzenli hale getirerek ara sıra görülen
kabızlığı önler. Bunu yapan ilaç müshil ilacıdır ve içinde gliserin kullanılır.
En çok
bilimsel yayın, gliseirnin laksatif yani müshil için kullanımı üzerine
görünmektedir. Su tutucu özelliği gerçekten güçlüdür.
İlaçlarda
bazı yan etkileri listelenmiştir; ters etkiler genellikle rektal verildiğinde
raporlanmıştır. Hayvanlarda rektal yoldan müshil olarak kullanıldığında
hayvanda rektal bölgede irritasyon, yanma gibi belirtiler görülebilir. Oral
yolla insanda tüketildiğinde nadiren baş dönmesi, mide bulantısı, hafif baş
ağrısı, kusma, susama ve ishal görülebilir. Bol su içilmesi gerekir.
Vücuttaki
suyun yerini değiştirdiği için özellikle kalp hastalarında ve diyabet
hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.
Gliserin, lokalize
ozmotik diüretik ve laksatif etkilere sahip bir trihidroksialkol'dür Gliserin
kan plazma ozmolatesini yükseltir, böylece dokulardan suyu alarak dokular
arasındaki sıvı ve plazmaya gönderir. Bu ajan ayrıca böbrekteki proksimal tübül
içerisindeki su emilimini önler ve su ve sodyum atılımında bir artışa ve kan
hacminde bir azalmaya yol açar. Rektal olarak uygulanan gliserin, rektuma su
çekerek (nem tutucu özelliği ile) hiperozmotik bir müshil etkisi gösterir,
böylece kabızlığı giderir. Ek olarak, gliserin çeşitli farmasötik preparatlarda
çözücü, nemlendirici ve taşıyıcı olarak kullanılır (Kaynak 14)
Herhangi
gliserin dozunun yaklaşık %7-14'ü idrarda 2.5 saat içinde değişmeden atılır.
Önemli Notlar - Virago
Gliserin,
yüksek nem tutma özelliğine sahiptir, bu nedenle ağız yoluyla tüketilmesi
halinde bol su içilmelidir. Cilde uygulandığında cildi, saça uygulandığında
saçı nemlendirir. Gliserini saf olarak alıp şampuanınıza ekleyebileceğiniz gibi
direkt gliserinli şampuan, sabun da alabilirsiniz. Nem konusunda
güvenebileceğiniz, zararsız bir üründür. Elinize sürebilir veya cildinizi
nemlendirebilirsiniz. Bunlar zararsız kullanımlardır.
Sitemizde satılmakta olan Wilmar marka %99.8 saflıktaki bitkisel gliserin, gıdaya uygun değildir çünkü pharma grade ve çok yüksek saflıktadır. Yani basit bir anlatımla, şeker yerine kullanabileceğiniz gliserinlerden değildir.
Kaynaklar
- Kaynak 1: Sugar Alcohols ─
Polyols
- Kaynak 2: Everything You
Need to Know About Glycerin Soap
- Kaynak 3: Glycerin
(Glycerol)
- Kaynak 4: The National Institute
for Occupational Safety and Health - NIOSH
- Kaynak 5: Elia M et al,
2007, Energy values of macronutrients and specific carbohydrates in
foods, European Journal of Clinical Nutrition
- Kaynak 6: SCOGS (Select
Committee on GRAS Substances)
- Kaynak 7: Glycerine (oral
route)
- Kaynak 8: Material Safety
Data Sheet Glycerin MSDS
- Kaynak 9: Current EU
approved additives and their E Numbers: Food Standards Agency
- Kaynak 10: Everything You
Need to Know About Glycerin Soap
- Kaynak 11: Is Glycerin
Good for Psoriasis?
- Kaynak 12: Glycerol and
urea can be used to increase skin permeability in reduced hydration
conditions
- Kaynak 13: Ketozis
- Kaynak 14: National Cancer Institute: Glycerin (Code C29077)